dinsdag 16 mei 2017

Zo brei je vierkante handdoekenWat is er simpeler dan het breien van een handdoek? Niets. Maar wat als je breit met restjes en je wilt zeker weten dat:
 • je geen resten breigaren overhoudt;
 • je handdoek vierkant wordt; de grootte maakt minder uit;
 • de voorkant net zo mooi wordt als de achterkant
Hier leg ik uit hoe je te werk gaat. Op de foto het resultaat: drie volmaakt vierkante handdoekjes die aan de voorkant net zo mooi zijn als aan de achterkant. Na het breien van de derde handdoek had ik 60 cm draad over.
Dit lukt als je de volgende drie principes aanhoudt:
 1. Het eerste principe is dat je meerdert in het midden, diagonaal over de handdoek. Je meerdert in elke naald (dus op de heen en de terugweg) 1 steek door de middelste steek twee keer te breien. Een andere manier van meerderen kan ook, als je maar wel 1 steek in elke toer meerdert bij de middelste steek. Zo wordt je handdoek (pannelap) altijd vierkant.
 2. Het tweede principe is dat je een recht/averecht patroon breit alleen op de eerste helft van elke toer. Aansluitend komt de meerdering en de tweede helft van de toer brei je recht. Ook dit doe je in elke naald. Zo wordt de handdoek symmetrisch over de diagonaal, aan voor- en achterkant hetzelfde. Zo maakt het niet uit hoe hij hangt aan het haakje want de handdoek (pannelap) is aan de voor en achterkant gelijk.
 3. Het derde principe is dat je aan het begin van elke naald de eerste steek averecht afhaalt en daarna twee steken recht breit. Zo krijg je een regelmatige mooie zijkant die niet omkrult.
Gebruik voor je handdoek zuivere katoen. Werkwijze:
 1. Kies een recht averecht patroon. Ik heb voor mijn handdoeken de volgende patronen gebruikt:
 2. handdoek 1: 3 averecht 1 recht;
 3. handdoek 2: 2 averecht 2 recht;
 4. handdoek 3: 1 averecht 3 recht.
 5. Haal de eerste steek averecht af, brei twee steken recht, brei de middelste steek twee keer, brei de toer recht uit. Keer.
 6. als 5
 7. Haal de eerste steek averecht af, brei twee steken recht, brei de volgende steek averecht volgens je gekozen patroon, brei de middelste steek twee keer, brei de toer recht uit, keer.
 8. als 7
 9. Haal de eerste steek averecht af, brei twee steken recht, brei de overige steken tot het midden volgens je patroon, brei de middelste steek twee keer, brei de toer recht uit, keer.
 10. als 9
 11. Brei zo de hele handdoek tot de gewenste grootte.
 12. Aan het eind kant je eerst de eerste helft van de steken af, en brei je de toer uit. Kant dan de tweede helft van de steken af. Zo eindig je in het midden en kun je gemakkelijk van je laatste stukje breidraad een ophanglusje haken.
Mijn handdoeken zijn overigens niet precies even groot geworden. Maar dat maakt me niet uit: ik gebruik ze uiteraard nooit tegelijk. Dus zo gezellig naast elkaar hangen ze alleen voor de foto.
Veel plezier met je vierkante handdoeken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten