dinsdag 9 mei 2017

Zo haak je een afwassponsje


Van acryl haak je in een uurtje een geweldig afwassponsje, dat al snel je favoriete sponsje zal worden. Waarna je nooit meer sponsjes koopt in de suup, alleen nog groene schuurlapjes zonder sponsje eraan vast. Want schuren blijft helaas soms nodig. Als je pinterestplaatjes gaat kijken terwijl je eigenlijk aan het koken bent bijvoorbeeld. Hoe zou ik dat weten?

Acryl schuurt ook. Ik gebruik mijn groene schuurlapje nauwelijks meer sinds ik een pot met zelfgemaakte acrylsponsjes op de vensterbank heb staan.

TIP: maak een hele serie. Gebruik elke keer een schoon sponsje en gooi het gebruikte sponsje direct in de was. Even uitrekenen hoeveel sponsjes je dus nodig hebt. Dat hangt af van hoe vaak jij wast. Over een paar weken wil je niet anders en denk je met afgrijzen terug aan de tijd dat je een week hetzelfde sponsje gebruikte. Bah, wat een vies idee.

Het model komt uit Japan en op internet noemt men het een gehaakt Tawashi sponsje.  Maar volgens Wikipedia is tawashi Japans voor elk schuursponsje, het model maakt niet uit. Maar toch, ik vind het een mooie naam voor een superslim model en het werkt perfect.

Klik door voor de beschrijving.Nodig voor een gehaakt afwassponsje

  • twee bollen acryl, in twee kleuren. Daaruit haal je wel 20 sponsjes. Neem garendikte voor naalden 3,5 of 4. Het komt niet zo nauw, want we hebben het maar over een afwassponsje.
  • bijpassende haaknaald
  • borduurnaald (met stompe punt) om de draadjes af te hechten.

Haakbeschrijving tawashisponsje

  • stap 1. Pak beide kleuren tegelijk en haak met twee draden een ketting van 12 cm en sluit tot een ring. Dit wordt het ophanglusje.
  • stap 2. Ga verder met kleur 1. Haak een ketting 12 cm lossen + een om te keren. Haak hierin vasten. De laatste lus haal je nog niet door,

  • stap 3. Pak kleur 2. Haak de laatste vaste af, haak een losse, keer. Haak de volgende twee steken samen tot een vaste, pak alleen de achterste lus. Haak de toer uit, zorg dat je steeds insteekt in de achterste lus, haak 2 vasten in de laatste steek, haak een losse om te keren, keer, haak terug ook weer steeds alleen de achterste lus pakkend, haal de laatste lus nog niet door.
  • stap 4. Pak kleur 1. Haak de laatste vaste af, maak een losse om te keren, keer, haak de eerste twee steken samen tot een vaste, haak de toer af, haak twee vasten in de laatste steek, haak een losse om te keren, keer, haak de toer terug, haal de laatste lus nog niet door.
  • stap 5. Ga zo door tot een ruit hebt met de vorm van de foto. Eindig met kleur 2. Het komt uiteraard niet zo nauw, want zoals ik al eerder zei, het gaat om maar een afwassponsje toch? Knip beide draden af op 50 cm.
  • stap 6. Vouw de opzetrand schuin naar rechts en de afkantrand schuin naar links. Naai de opzetrand en de afkantrand tegen elkaar aan. Nu heb je een soort armband met schuine strepen.
  • stap 7. Naai met de ene draad aan de ene kant door de buitenste steken van alle strepen en trek aan. Steek nog een beetje heen en weer zodat dit een stevig gesloten middenpunt wordt. Doe hetzelfde met de andere draad aan de andere kant. Knoop tenslotte alle draden aan elkaar en werk ze stevig weg binnenin het sponsje.
Veel plezier ermee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten