dinsdag 9 mei 2017

Zo maak je een jurk langer

Maak een jurk langer met een reep stof. Lees hier hoe je dat doet.
Sommige jurkjes zijn leuk, maar net iets te kort. Je kunt een jurkje gemakkelijk langer maken door een strook stof onderaan te naaien. Maar vaak ziet dat er nogal knullig uit. Daarom bedacht ik een andere manier: een strook stof tussen zetten.

Klik door voor de werkwijze.


Een jurk langer maken

  • Zoek een mooie stof uit. Neem niet dezelfde stof, want onzichtbaar afwerken lukt je toch niet. Ga voor bijpassend contrast.
  • Bepaal hoeveel langer de jurk moet worden. Vergelijk hem bijvoorbeeld met een andere jurk die wel lang genoeg is. Tel hierbij 4 cm op: dit is de breedte van de geknipte stofreep inclusief vier keer de naadbreedte (twee keer bij de jurk en twee keer bij de stofreep)
  • Knip de jurk door waar jij dat wilt: precies in de taille, of zoals ik heb gedaan, ongeveer 7 cm boven de zoom. Knip zo recht mogelijk, evenwijdig aan de zoom.
  •  Leg de jurk op de stof om de lengte van de reep te bepalen. Denk eraan dat je een reep voor de voor en achterkant knipt. Zorg dat aan de zijjkant een eventueel motief mooi doorloopt. Is je stof breed genoeg (en je jurk smal genoeg) dan kun je waarschijnlijk toe met maar een naad middenachter. Anders maak je een naad links en rechts in de zijnaad van de jurk.
  • Knip de stofreep. Naai hem tot een cirkel, werk de korte naden af.
  • Speld de stofreep op de jurk met de goede kanten van de jurk en stofreep op elkaar. Stik met 1 cm naad. Speld op dezelfde manier de onderkant van de jurk op de reep en stik ook met 1cm naad. Pas de jurk en kijk of je het goed hebt gedaan (geen naden aan de buitenkant?) en of je tevreden bent met het resultaat.
  • Ben je tevreden, werk dan de naden dubbel af met een zigzag en stik door naar de stofreep toe.
Eventueel kun je bij de hals nog een versiering maken van dezelfde stof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten