dinsdag 9 mei 2017

Zo maak je een tasje van een parapluDit tasje is gemaakt van een kapotte paraplu. En wel van een stukgewaaide paraplu die ik vond op straat. Loop na een winderige regenbui op straat en je ziet wel ergens een paraplu uit een prullenbak steken of op straat liggen. Meestal zwart of stemmig donkerblauw, maar ik vond deze reclameparaplu van rood met zwart. Mooi is het niet, wel handig.
Het tasje is stevig, licht, klein opvouwbaar en waterdicht. Hij past in een zakje van 6 bij 8 cm dat aan de tas zit vastgenaaid (nog net zichtbaar rechtsboven op de foto). Lees verder voor een betere foto van dit tasje.
Uit een paraplu maak je twee van deze tassen. Maar je kan ook andere handige tassen en zakjes maken van een oude paraplu.
De stof van een paraplu is immers licht en waterdicht. Dus denk aan een zakje als toilettas, als vieze-sokken-tas, om je EHBO-spulletjes in te bewaren, voor haringen, tentstokken, je slaapzak of tent. Ideaal voor een lichtgewicht fiets-, lift- of wandeltocht.

Klik door voor de werkwijze.DIY: Tas van paraplu

nodig:

  • paraplu
  • naaimachine
  • schaar, garen, spelden, etc

stap voor stap werkwijze:

  • knip de stof los van het metalen frame. Knip hierbij niet in de stof, maar knip alleen touwtjes en draadjes door waarmee de stof aan het frame vast zit. Waarschijnlijk zit middenop de top van het frame een plastic dop die je eraf kunt draaien. Als je klaar bent houd je een grote cirkelvormige lap over met een gat in het midden. Waarschijnlijk is die lap verdeeld in acht taartpunten.
  • vouw de lap dubbel en nogmaals dubbel. Je hebt nu vier lappen op elkaar liggen. Speld de hoekpunten, helemaal in de hoekjes om te voorkomen dat je straks gaatjes in je waterdichte tasjes krijgt, op elkaar zodat je zeker weet dat alle lappen dezelfde vorm hebben. Knip uit de alle lagen tegelijk een grote rechthoek. Je kunt ook de bovenkant van de tas iets wijder maken als dat beter past in de vorm van de paraplu. Je hebt nu vier lappen en hiermee maak je twee tassen.
  • Leg twee lappen met de goede kanten op elkaar en stik smal op drie rafelkanten door. De afgewerkte kant gebruik je aan de bovenkant van de tas. Keer, en stik nogmaals smal door. Stik aan de bovenkant een zoom van ongeveer 3 cm. Die zoom is nodig om straks stevig de hengsels en het opbergzakje aan te kunnen bevestigen.
  • Knip uit twee overgebleven driehoeken twee hengsels: dit zijn rechthoeken van ca 10 bij ca. 30 cm. Vouw elk hengsel in de lengte dubbel, en vervolgens de randen naar binnen tot aan de vouw en sla dubbel. Je hebt nu hengsels van ca 2,5 bij 30 cm in vier laagjes op elkaar, waarbij de rafelranden aan de binnenkant zitten weggewerkt. Stik de lange kanten van de hengsels door.
  • Stik elk hengsel aan de tas, ca 5 cm aan weerszijden van het midden bovenaan de tas tegen de zoom. Vouw de uiteinden van de hengsels eerst dubbel zodat de rafels weggewerkt worden. Stik de hengsels door en door stevig vast.
  • Maak een zakje van 6 bij 8 cm van een overgebleven stukje stof en naai dit bovenaan de tas tegen de zoom.

Gelukt?

Maak nog een tas. Tenslotte maak je uit de laatste resten een tasje voor haringen, tandenborstel en tandpasta of voor je vieze onderbroeken.
 

Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten