maandag 7 augustus 2017

Zo maak je een shirt van een jurk

slechte foto van saaie jurk
betere foto van beter shirt

Een shirt van een jurk maken is supersimpel. Lees hier hoe je het doet.

Een geschikte jurk uitkiezen om een shirt van te maken

Niet elke jurk is even geschikt om een shirt van te maken. Let op dat:

  • de bovenkant goed past en fijn zit;
  • het model geschikt is om door midden te knippen. Een rechte jurk (shift dress) is geschikt. Een jurk met strak lijf en daaronder een wijde rok, (A-dress) is niet geschikt. Sommig overhemdjurken kunnen ook prima: het overhemd moet niet te wijd worden.
Stappenplan:
  1. zet de naaimachine klaar met de juiste naald en juiste garen. het is mooi als je dezelfde kleur garen gebruikt die voor de jurk is gebruikt. Zet de steeklengte gelijk aan de steeklengte die voor de jurk is gebruikt bijvoorbeeld bij de halsrand.
  2. doe de jurk aan en bepaal hoe lang het shirt moet worden. zet op die hoogte een paar spelden.
  3. doe de jurk uit en maak met spelden een keurige rechte lijn op de hoogte die je net hebt aangegeven. Let erop dat je rondom evenveel afstand tot de zoom van de jurk aanhoudt, en ook kun je controleren of de afstand tot het armsgat en coupenaden gelijk is. 
  4. knip de onderkant eraf ongeveer 4 cm onder de spelden. Zigzag de onderkant om.
  5. vouw de zoom dubbel op de spelden en speld vast. Strijk de zoom. Naai de zoom vast. Stik zover mogelijk weg van de vouw, anders piept de losse stof er straks onderuit. Als de halsrand en armsgaten zijn afgewerkt met een dubbele stiknaad, doe dat dan ook bij de zoom. Houdt hiervoor dezelfde ruimte tussen de twee stiklijnen als bij de andere zomen.
Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten